Stigar och promenader

I och runt Hågelbyparken finns flera vackra stigar och promenader att upptäcka. Ta med termosen och hitta ditt eget smultronställe.

Aspenstigen

Längs stigen får du uppleva intressanta kulturmiljöer, fornlämningar och många olika naturtyper. Njut av en promenad i långsamt tempo eller sätt på dig löparskorna och ta en naturskön springtur.

Aspenstigen går längs med sjön Aspen där en mindre sträcka är intill E4:an vilket medför buller. På andra platser längs med stigen finner du tystnad och hör fågelkvitter. Ett svagt brus från vägen är dock oftast närvarande.

Du går eller springer på spänger och flytande broar och tar dig fram även där det är våtare sumpmark. Du kommer också i närkontakt med myrar och blötområden som annars kan vara svåra att besöka och upptäcka.

Tips! Missa inte utsiktspunkten bakom Skrävsta-stallet och den lilla avstickaren till Ekholmens naturreservat. Leden passar bra för löpning.

Längd: 7 kilometer

Terräng: Se upp för hala spänger. Det är svårt att komma fram med barnvagn på vissa delar.

Stigen börjar vid den stora kartan vid Hågelbyparkens huvudentré och är markerad med gul färg.

Lilla Dalen-slingan

Denna pärla till vandringsled bjuder på vacker hällmark, forntidslämning och luftiga vyer över Tullingesjön.

Längd: 2.7 kilometer

Terräng: delvis ganska kuperad

Stigen börjar på andra sidan Hågelbyleden från parken sett och är markerad med röd färg.

Skrävstastigen

Lär dig mer om Hågelby och Skrävstas förhistoria och naturvärden, här har människor levt i tusen år. Längs stigen finns informationstavlor som beskriver de enskilda kultur- och naturmiljöerna närmare.

Längd: 2.3 kilometer

Terräng: barnvagnsvänligt, går delvis på en befintlig ridstig som består av lösare underlag och kan vara svårare att ta sig fram med rullstol utan medhjälp.

Stigen börjar vid den stora kartan vid Hågelbyparkens huvudentré och är markerad med blå färg.

Saltbergsstigen

Stigen går i, och i närheten av, Hågelby hage, som är en naturbetesmark som Botkyrka kommun har restaurerat. Idag går åter kor i hagen på skogsbete som betar i skogsbrynet så att marken hålls öppen. Stigen passerar bland annat olika typer av gravfält och en fornborg. Längs stigen finns informationstavlor som beskriver de enskilda kultur- och naturmiljöerna närmare. Delar av stigen går igenom en kohage.

Längd: 2.6 kilometer

Terräng: kuperade och ej tillgänglighetsanpassad för rullstol eller barnvagn

Stigen börjar vid den stora kartan vid Hågelbyparkens huvudentré och är markerad med rosa färg.

Naturkartan

Stigarna runt Hågelby finns med på naturkartan.se tillsammans med andra spännande och vackra platser i Sverige.

Andra stigar i Botkyrka

Hällmarksslingan i Vinterskogens naturreservat eller svartkälls-rundan i Svartkällsskogens naturreservat är fina vandrings-leder där du bitvis kan uppleva tystnad. Du kan ta dig till platserna både med bil och buss.

Mer info

Botkyrka kommun ansvarar för stigarna.

Upptäck mer