Parkens historia

Hågelbyparken är i grunden skapat av telefonfabrikören Lars Magnus Ericsson under åren 1911–1922. Botkyrka kommun äger gården sedan 1964 och idag driver Upplev Botkyrka folkparken Hågelbyparken.

Lars Magnus, LM, Ericsson köpte Hågelby gård år 1906 och förverkligade sedan sin vision om att bygga upp en mönstergård och ett modernt lantbruk.

Byggnaderna och gårdsmiljön

Hågelby gård utformades till stor del av LM Ericsson själv. Han var en stor innovatör, det gällde allt från telefoner till byggteknik och jordbruk. Här bedrev de sedan fullskaligt jordbruk och odlade frukter och bär.

Hågelby gård/herrgården

Hågelbyparkens huvudbyggnad är en elegant herrgård i klassicistisk stil, byggd år 1915–1917. Den är ritad av Hjalmar Cederström & Uno Berg Arkitektbyrå i Stockholm. Byggnadens stomme är i tegel men mycket av utsmyckningarna är i betong.

LM Ericsson bodde i huvudbyggnaden och han valde själv ut platsen. Det sägs att han först lät tillverka ett trätorn som flyttades runt på gården, för att från tornets topp kunna välja ut platsen med den bästa utsikten. Till slut bestämde han sig för att bygga huvudbyggnaden mellan de två gravkullarna från vikingatiden.

Ekotempel

På den södra och största gravkullen lät Ericsson bygga en litet tempel som plats för avkoppling och meditation. Slingrande stigar leder upp till ekotemplet som har en fin utsikt över sjön Aspen och delar av parken.

Rotfruktskällaren Bella Venecia

Bella Venecia är egentligen en stödmur mot berget, byggd för att ge plats åt en tennisbana till LM Ericsson. Platsen hade en dubbel funktion och användes även som rotfruktskällare.

Tidigare gick det att åka upp med häst och vagn ovanpå muren och släppa ned rotfrukter, potatis och annat matnyttigt i hål. Hålen ledde ned till källarutrymmen under ”bron” där man sedan enkelt kunde hämta det man ville.

Trädgårdsvillan

Trädgårdsvillan från 1916 har en rund och sirlig arkitektur som skiljer sig från de andra byggnaderna i parken, nästan likt ett sagohus. Här bodde trädgårdsmästaren som hade nära till både huvudbyggnaden och fruktträdgården.

Lillgården

Innan LM Ericsson hade byggt herrgården bodde han i Lillgården som då var en träbyggnad från 1700-talet. Den gamla träbyggnaden revs senare och ersattes av en byggnad i klassisk stil som en tydlig systerbyggnad till huvudbyggnaden.

Fruktpackarhuset

I detta fyrkantiga hus packades frukten som hade odlats på gården. Fruktpackarhuset har fyra rum som användes för att packa frukten smidigt och effektivt.

  • I det första rummet togs frukten in.
  • I det andra sorterades frukten.
  • I det tredje packades frukten.
  • Och i det fjärde staplades de färdigpackade fruktlådorna.

Det var endast små dörrar på huset och inga fönster, allt för att förlänga hållbarheten på frukten.

Vagnslider och klockhus

Klockhuset var ursprungligen vagnslider, vilket är en byggnad för förvaring av jordbruksredskap och vagnar.

Idag finns här ett café som är döpt efter LM Ericssons dotter – Anna Giertz.

Ladorna och stallet

Den stora ladugården med stallet och logen var en av de första byggnaderna som LM Ericsson byggde på Hågelby gård.

Idag driver Hågelby 4H-gård en stadsnära bondgård och har verksamhet för barn och unga i delar av det gamla stallet.

100-årskalas

2017 firade Hågelbyparken 100 år och alla var välkomna på ett stort födelsedagskalas. Parken bjöd på allsång, dramatiserad kulturhistorisk vandring och jubileumsshow. Under dagen var det full aktivitet i hela parken med roligheter för både stora och små.

I augusti 2017 firade Hågelbyparken 100 år. Foto: Anna Simonsson
100-årsjubileumet bjöd på massor med kul aktiviteter. Foto: Anna Simonsson

Upptäck mer