Aspenstigen

Aspenstigen, som startar i Hågelbyparken, är en vandring på drygt sju kilometer runt sjön Aspens södra del. 

Längs stigen får du uppleva intressanta kulturmiljöer, fornlämningar och många olika naturtyper. Njut av en promenad i långsamt tempo eller sätt på dig löparskorna och spring en naturskön löptur.

Aspenstigen är 7 kilometer lång och går längs med sjön Aspen. En mindre sträcka är intill E4:an vilket medför buller. På andra platser längs med stigen finner du tystnad och hör fågelkvitter. Ett svagt brus från vägen är dock oftast närvarande.

Du går eller springer på spänger och flytande broar och tar dig fram även där det är våtare sumpmark. Du kommer också i närkontakt med myrar och blötområden som annars kan vara svåra att besöka och upptäcka.

Håll utkik efter gula pilar i parken för att hitta starten av vandringen.

Tips!

Missa inte utsiktspunkten bakom Skrävsta-stallet och den lilla avstickaren till Ekholmens naturreservat.

Leden passar bra för löpning.

Obs! Se upp för hala spänger! Det är svårt att komma fram med barnvagn på vissa delar.

Biodepå längs Aspenstigen

Längs Aspenstigen hittar du biodepåer för insekter, svampar och smådjur. En biodepå är död ved som sparas i skogen för att ge mat och bostad åt olika arter. Botkyrka kommun har skapat en gynnsam livsmiljö för skogens insekter och djur – allt för mer biologisk mångfald i naturen.

Naturkartan

Aspenstigen finns med på Naturkartan tillsammans med andra spännande och vackra platser i Sverige. Karta och mer information om Aspenstigen på naturkartan.se

Andra stigar i Botkyrka

Upptäck gärna också andra stigar i Botkyrka kommun. Hällmarksslingan i Vinterskogens naturreservat eller svartkällsrundan i Svartkällsskogens naturreservat är fina vandringsleder där du bitvis kan uppleva tystnad. Du kan ta dig till platserna både med bil och buss.

Upptäck mer