Välkommen till vår vackra park med träd, buskar, rosor, perenna rabatter, dammar och naturmark. Här finns njutning för både mänskliga besökare och alla nyttiga djur.
Hågelbyparken är en park med blomstrande ängar, surrande rabatter och träd som ger skugga i sommarvärmen. Sätt dig på en bänk, känn dofterna och lyssna efter surret från insekterna. En krispig vinterdag är det småfåglarna du hör. Vi vill locka hit besökare året om, varje årstid är en upplevelse och ger olika uttryck. Så sätt dina sinnen i rörelse, vi hoppas du går härifrån lite extra varm i hjärtat och med ett leende på läpparna.
Parkens planteringar
Vid entrén till parken möts man av den 100 år gamla hamlade lindallén och vid dess sidor de långa perenna rabatterna längs med murarna och 2 fina perenna entrérabatter som är framtagna i samarbete med Rosendals Trädgård.
Längs med parkens 200 meter långa mur skapade vi 2021 nya rabatter med fokus på biologisk mångfald. Här har vi planterat låga kantväxter, ätbara örter, högväxta färgstarka perenner och vajande prydnadsgräs.
Vi arbetar kontinuerligt i parken med att utveckla och förbättra alla planteringsytor och under 2025 kommer vi att plantera nya träd i parken för att föryngra beståndet, många av de äldre träden planterades eller fanns på plats redan på LM Ericssons tid och vi vill att parken ska fortsätta ha stora fina träd för framtida generationer
När vi planerar nya rabatter och gör om befintliga utgår vi alltid ifrån växternas förutsättningar. Vissa gillar skuggigt och fuktigt medan andra är solälskare och tål torka bra. Genom att samplantera med lökväxter skapar vi intressanta, vackra och nyttiga rabatter under lång tid.
Äppellund
På en av de stora gräsmattorna har vi skapat en liten äppellund. Dessa gamla sörmländska äppelsorter finns här:
- Arvidsäpple
- Sparreholmsäpple
- Hörningsholm
- Stäringe Karin
- Sörmlands kavill
- Sörmlandsäpple
- Fiholms Ribston
- Åkerö fr. Gripsholm
- Fågelsta
- Kesäter
Tidigare fanns det stora fruktodlingar med äpple, päron och plommon i Hågelbyparken. Av dessa odlingar finns inte mycket kvar idag, men äppellunden ligger på samma plats där äppelodlingen låg en gång i tiden.
Hållbarhet och biologisk mångfald
Hållbarhetstanken genomsyrar allt vi gör i parken och vi arbetar ständig med att skapa förutsättningar för biologisk mångfald.
Vi vill skapa förutsättningar för en lång säsong för pollinatörerna. Det ska alltid finnas något för pollinatörerna – från tidig vår till sen höst.
När vi väljer träd, buskar och perenner prioriterar vi växter med blomning med nektar och pollen till insekterna men som även ger frukt till fåglar och djur.
I parkens naturmarker har vi skapat biodepåer. Biodepåer är högar med olika sorters ved. Att lägga ris i en hög i ett hörn av trädgården är det enklaste sättet att nyttja grenar och kvistar efter beskärning. Det skapar boplatser åt insekter och småkryp såsom ryggradslösa djur som skalbaggar, spindlar och gråsuggor, livsmiljöer åt svampar, lavar och mossor, samt gömställen, matplats och bomöjligheter åt fåglar. Dessutom uppskattar även groddjur och igelkottar rishögar. Veden kommer också förmultna till maskmat så småningom.
Vi låter nedfallna löv ligga kvar om möjligt i rabatter, under träd och i buskar.
Detta för att maskarna ska få mycket mat så att de trivs och hjälper oss att bearbeta jorden och skapa bättre struktur.
Vi rensar inte rabatter och vi klipper heller inte ner växter inför vintern. Vi vill i stället att dessa ska dö naturligt och lägga sig ned mot marken och förmultna på plats. Detta skapar skyddande miljöer för smådjur och insekter så de överlever den kalla årstiden samt skapar bättre jord.
På våren när vi klipper ned alla perenner så låter vi alla växtdelar ligga kvar i rabatterna, detta dels för att skapa en bra jord med alla dess fördelar, dels ge mikroorganismer och maskar mat. Maskar skapar de nätverk av luftiga gångar som blandar runt jorden. Dessutom underlättar gångarna för syresättningen och för vatten att hitta ner till rötter och minskar på så sätt risken för översvämningar vid regn och torka. Forskning har visat att jord utan maskar är 90 procent sämre på att suga upp vatten.
Positiva effekter av marktäckning
• Skapar bra jord
• Skyddar mot torka
• Påverkar marktemperaturen
• Förbättrar växtnäringsförhållandena i jorden
• Hjälper mot ogräset
Genom att minska arbetet med ogräsrensning frigör vi resurser till andra arbetsuppgifter och nya projekt. Vi komposterar allt organiskt material från parken i vår nya varmkompost som anlades år 2023. Komposten används sedan för att förbättra jorden i våra planteringar.
Vi använder inga kemiska bekämpningsmedel i parken. De negativa effekter som bekämpningsmedel har på djur och växter väger inte upp de eventuella fördelarna.
Vi använder alla grenar och kvistar från beskärning och fällning för att göra flis av.
Träflis läggs ut runt växter och träd som täckmaterial i parken och blandas in komposten för att hålla rätt fuktighet. De träd som fälls i parken blir senare ved hos Daglig verksamhet på företag, Hågelbygruppen.
- Röd solhatt (echinacea purpurea) samsas med rysk martorn (eryngium planum). 2. Skiss över rabatten längs med muren. 3. Växtpromenad med parkens trädgårdsmästare.
Hågelbyparken är 10 hektar stort.
Vi vattnar parkens rabatter och planteringar med sjövatten från sjön Aspen.
De tre senaste åren har vi planterat över 20 000 lökar och tusentals perenner.
Alla snittblommor som används på evenemang i parken är lokalt odlade i Mälardalen utan bekämpningsmedel.
Det finns olika djurgrupper som kan pollinera växter, de allra flesta är insekter men även fladdermöss och fåglar är pollinatörer.
Exempel på insekter: vildbin, dag- och nattfjärilar, blomflugor och andra flugor, skalbaggar, getingar.
De flesta pollinatörer lever vilt i naturen och är så kallade vilda pollinatörer. Honungsbiet och ett par humlearter odlas.
Mejla gärna till info@hagelby.se om du undrar något.