Välkommen till en trädgård med rabatter, odlingar och skogsområden som erbjuder njutning för både besökare och våra nyttiga pollinatörer.
Hågelbyparken är en park och trädgård med blomstrande ängar, surrande rabatter och välskötta träd. Sätt dig på en bänk, känn dofterna och lyssna efter djuren. Lyssna på surret från insekterna under vår, sommar och höst eller fåglarna som kvittrar en krispig vinterdag. Parken är vacker året om och varje årstid är en upplevelse som ger olika uttryck.
Biologisk mångfald
Pollinatörer och pollinering har stor betydelse för biologisk mångfald och ett fungerande ekosystem. Därför jobbar vi för att bjuda in fåglar, bin, fjärilar och andra insekter till våra rabatter, odlingar och skogsområden.
I trädgården samlas bina kring den väldoftande lavendeln, fjärilarna lockas till syrénbuddlejan (fjärilsbusken) och skalbaggarna älskar de förmultnande gamla träden som vi låter ligga kvar på utvalda platser.
”Det ska alltid finnas något för pollinatörerna, från tidig vår till sen höst.”
Mara Crippa, trädgårdsmästare i Hågelbyparken
Hågelbyparkens trädgårdsmästare Mara Crippa brinner för att skapa förutsättningar för en lång säsong för pollinatörerna.
– Mitt mål med rabatterna är att det alltid ska finnas något för pollinatörerna, från tidig vår till sen höst. Om du stannar upp och lyssnar hör du ofta ett behagligt surrande från insekterna. Det är ett fantastiskt ljud som är beroende av väderstreck, tid på dagen och om solen skiner.
Rabatterna i trädgården
I lindallén och längs med parkens 200 meter långa mur har vi skapat nya rabatter med fokus på biologisk mångfald.
Här har vi planterat låga kantväxter, ätbara örter, högväxta färgstarka perenner och vajande bleka prydnadsgräs. Genom att samplantera med lökväxter skapar vi intressanta, vackra och nyttiga rabatter under lång tid. Först tittar snödropparna upp, senare är det kungsängsliljorna, krokusarna och påskliljornas tur. I maj/juni avslutas löksäsongen med ett blommande hav av färgglada tulpaner, klockliljor och allium.
När vi planerar nya rabatter och gör om befintliga utgår vi alltid ifrån växternas förutsättningar och planterar dem där de trivs bäst. Vissa gillar skuggigt och fuktigt medan andra är solälskare och tål torka bra. Våra rabatter är delvis inspirerade av den nederländska trädgårdsarkitekten Piet Oudolf. Hans trädgårdsstil är naturlig och han skapar trädgårdar och planteringar som är ett slags planerat kaos. Ett av hans signum är gräs och perenner som samspelar och är vackra året om.
I samband med de nya rabatterna skänkte vi bort de ljusgula dagliljor som tidigare dominerade rabatterna. Via skyltning i parken och inlägg på Instagram och Facebook fick samtliga uppgrävda växtknölar flytta till nya trädgårdar. Detta var ett sätt för oss att bidra till samhällsnytta och skapa relation till våra besökare.
Vissa rabatter är framtagna i samarbete med Rosendals Trädgård.
Plantera om och rensa
Hösten är en utmärkt tid för att plantera om, dela växter och justera i rabatten.
– Det är oftast mindre risk för uttorkning på hösten och det passar perfekt för omplanteringar. Dessutom har du färskt i minnet vad som funkade bra och vad som behöver ändras. Det är en underbar känsla att få gräva i jorden, förbättra och samtidigt filosofera lite, ler trädgårdsmästaren Mara Crippa.
Inför vintern rensar vi inte eller klipper ner växterna i rabatterna. Det är främst för att skydda marken mot kyla och för att behålla näringen, men även för att skapa skyddande miljöer för smådjur och insekter så de överlever den kalla årstiden. En bonus är att många fröställningar är vackra även när de har vissnat. Snö som har lagt sig på en brunvissen röllika kan vara lika förtjusande som en lysande rosaröd solhatt i augusti, men på olika sätt.
I parkens skogsområden har vi skapat biodepåer – högar med olika sorters ved – som gillas av ryggradslösa djur som skalbaggar, spindlar och gråsuggor.
Maskarna hjälper oss att bearbeta jorden och skapa bättre struktur.
Vi låter löven ligga kvar i rabatterna för att maskarna ska få mycket mat. På så vis hjälper de oss att bearbeta jorden och skapa bättre struktur.
Hållbarhet
Hållbarhet fortsätter att vara ett av våra ledord och vi arbetar löpande med att utveckla och förbättra vårt hållbarhetsarbete.
Som en del i det arbetet har vi kompletterat många rosrabatter med kantväxter. Syftet är att täcka barjorden, förhindra ogräs, behålla fukten och undvika att näringen i jorden försvinner. Detta frigör även mer resurser till andra arbetsuppgifter än exempelvis ogräsrensning och ger oss möjlighet att skapa nya projekt. Tillsammans med trädgårdsmästaren och parkens dagliga verksamhet jobbar parkarbetarna varje dag med att underhålla parken.
- Röd solhatt (echinacea purpurea) samsas med rysk martorn (eryngium planum). 2. Skiss över rabatten längs med muren. 3. Växtpromenad med parkens trädgårdsmästare.
En annan del i vårt hållbarhetsarbete med trädgården är att sprida kunskap och inspiration. Vi arrangerar guidningar och workshops med vår trädgårdsmästare, berättar om utvalda växter i våra sociala kanaler och bjuder in allmänheten att plantera tillsammans med oss. Håll gärna utkik i vår kalender för det som är på gång.
Vi investerar löpande i fler miljövänliga arbetsverktyg såsom batteridrivna gräsklippare, häcksaxar och lövblåsar.
Köksträdgård
I anslutning till Café Anna Giertz odlar vi kryddväxter, ätliga blommor, bär och grönsaker som sedan används i matlagningen.
Äppellund
Längs med muren på en av de stora gräsmattorna har vi skapat en liten äppellund. Dessa gamla sörmländska äppelsorter finns här:
- Arvidsäpple
- Sparreholmsäpple
- Hörningsholm
- Stäringe Karin
- Sörmlands kavill
- Sörmlandsäpple
- Fiholms Ribston
- Åkerö fr. Gripsholm
- Fågelsta
- Kesäter
Tidigare fanns det stora fruktodlingar med äpple, päron och plommon i Hågelbyparken. Av dessa odlingar finns inte mycket kvar idag, men äppellunden ligger på samma plats där äppelodlingen låg en gång i tiden.
Året runt
Vi vill locka hit trädgårdsintresserade besökare året om, varje årstid är en upplevelse och ger olika uttryck. Så sätt dina sinnen i rörelse, vi hoppas du går härifrån lite extra varm i hjärtat och med ett leende på läpparna.
Hågelbyparken är 10 hektar stort.
Vi planterade 9000 lökar och 600 perenner under 2022.
Det finns olika djurgrupper som kan pollinera växter, de allra flesta är insekter men även fladdermöss och fåglar.
Exempel på insekter: vildbin, dag- och nattfjärilar, blomflugor och andra flugor, skalbaggar och getingar.
De flesta pollinatörer lever vilt i naturen och är så kallade vilda pollinatörer, medan honungsbiet och ett par humlearter odlas.
Mejla gärna till info@hagelby.se om du undrar något.