Trädgård och odling

Välkommen till vår vackra trädgård med rabatter, odlingar och skogsområden. Här finns njutning för både besökare och nyttiga pollinatörer.

Hågelbyparken är en park och trädgård med blomstrande ängar, surrande rabatter och välskötta träd. Sätt dig på en bänk, känn dofterna och lyssna efter surret från insekterna. En krispig vinterdag är det småfåglarna du hör. Parken är vacker året om och varje årstid är en upplevelse.

Biologisk mångfald

Pollinatörer och pollinering har stor betydelse för biologisk mångfald och ett fungerande ekosystem. Därför jobbar vi för att bjuda in fåglar, bin, fjärilar och andra insekter till vår park.

I trädgården samlas bina kring den väldoftande lavendeln, fjärilarna lockas till fjärilsbusken och skalbaggarna älskar de förmultnande gamla träden.

”Det ska alltid finnas något för pollinatörerna – från tidig vår till sen höst.”

Mara Crippa, trädgårdsmästare i Hågelbyparken

Hågelbyparkens trädgårdsmästare Mara Crippa brinner för att skapa förutsättningar för en lång säsong för pollinatörerna.

– Mitt mål med rabatterna är att det alltid ska finnas något för pollinatörerna – från tidig vår till sen höst. Om du stannar upp och lyssnar hör du ofta ett behagligt surrande från insekterna. Det är ett fantastiskt ljud som är beroende av väderstreck, tid på dagen och om solen skiner.

Bin och getingar sitter på den blåa blomman bolltistel
Bolltistel trivs i full sol och älskas av pollinatörerna.

Rabatterna i trädgården

I lindallén och längs med parkens 200 meter långa mur har vi skapat nya rabatter med fokus på biologisk mångfald.

Här har vi planterat låga kantväxter, ätbara örter, högväxta färgstarka perenner och vajande bleka prydnadsgräs. Genom att samplantera med lökväxter skapar vi intressanta, vackra och nyttiga rabatter under lång tid. Först tittar snödropparna upp, sen är det kungsängsliljorna, krokusarna och påskliljornas tur. I maj/juni avslutas löksäsongen med ett blommande hav av färgglada tulpaner.

Rabatt med lila, röda och rosa blommor längs en gul lång mur
Om du backar och tittar från håll ser rabatten nästan ut som en blommande äng.

När vi planerar nya rabatter och gör om befintliga utgår vi alltid ifrån växternas förutsättningar. Vissa gillar skuggigt och fuktigt medan andra är solälskare och tål torka bra. Våra rabatter är delvis inspirerade av den nederländska trädgårdsarkitekten Piet Oudolf. Hans trädgårdsstil är naturlig och han skapar trädgårdar och planteringar utifrån ett slags planerat kaos. Ett av hans signum är gräs och perenner som samspelar och är vackra året om.

I samband med de nya rabatterna skänkte vi bort de ljusgula dagliljor som tidigare dominerade rabatterna. Via skyltning i parken och inlägg på Instagram och Facebook fick samtliga uppgrävda växtknölar flytta till nya trädgårdar. Detta var ett sätt för oss att bidra till samhällsnytta och skapa relation till våra besökare.

Vissa rabatter är framtagna i samarbete med Rosendals Trädgård.

Plantera om och rensa

Hösten är en utmärkt tid för att plantera om, dela växter och justera i rabatten.

– Det är oftast mindre risk för uttorkning på hösten och det passar perfekt för omplanteringar. Dessutom har du färskt i minnet vad som funkade bra och vad som behöver ändras. Det är en underbar känsla att få gräva i jorden, förbättra och samtidigt filosofera lite, ler trädgårdsmästaren Mara Crippa.

Vissna blommor utomhus
Röd solhatt och salvia i februari.

Inför vintern rensar vi inte eller klipper ner växterna i rabatterna. Det är främst för att skydda marken mot kyla och för att behålla näringen. Men även för att skapa skyddande miljöer för smådjur och insekter så de överlever den kalla årstiden. En bonus är att många fröställningar är vackra även när de har vissnat. Snö som har lagt sig på en brunvissen röllika kan vara lika förtjusande som en lysande rosaröd solhatt i augusti, men på olika sätt.

I parkens skogsområden har vi skapat biodepåer som gillas av ryggradslösa djur som skalbaggar, spindlar och gråsuggor. Biodepåer är högar med olika sorters ved.

Maskarna hjälper oss att bearbeta jorden och skapa bättre struktur.

Vi låter löven ligga kvar i rabatterna för att maskarna ska få mycket mat. Som tack hjälper de oss att bearbeta jorden och skapa bättre struktur.

Hållbarhet

Hållbarhet fortsätter att vara ett av våra ledord och vi arbetar löpande med att utveckla och förbättra vårt hållbarhetsarbete.

Som en del i det arbetet har vi kompletterat våra rosrabatter med kantväxter. Syftet är att:

 • Täcka barjorden
 • Förhindra ogräs
 • Behålla fukten
 • Undvika att näringen i jorden försvinner

Genom att minska arbetet med ogräsrensning frigör vi resurser till andra arbetsuppgifter och nya projekt. Tillsammans med parkens trädgårdsmästare och den dagliga verksamheten jobbar vi varje dag med att underhålla parken.

 1. Röd solhatt (echinacea purpurea) samsas med rysk martorn (eryngium planum). 2. Skiss över rabatten längs med muren. 3. Växtpromenad med parkens trädgårdsmästare.

En annan del i vårt hållbarhetsarbete med trädgården är att sprida kunskap och inspiration. Vi arrangerar guidningar och workshops med våra trädgårdsmästare, berättar om utvalda växter i våra sociala kanaler och bjuder in allmänheten att plantera tillsammans med oss. Håll gärna utkik i vår kalender för det som är på gång.

Vi investerar löpande i fler miljövänliga arbetsverktyg såsom batteridrivna gräsklippare, häcksaxar och lövblåsar.

Köksträdgård

I anslutning till Café Anna Giertz odlar vi kryddväxter, ätliga blommor, bär och grönsaker som sedan används i matlagningen.

Äppellund

På en av de stora gräsmattorna har vi skapat en liten äppellund. Dessa gamla sörmländska äppelsorter finns här:

 • Arvidsäpple
 • Sparreholmsäpple
 • Hörningsholm
 • Stäringe Karin
 • Sörmlands kavill
 • Sörmlandsäpple
 • Fiholms Ribston
 • Åkerö fr. Gripsholm
 • Fågelsta
 • Kesäter

Tidigare fanns det stora fruktodlingar med äpple, päron och plommon i Hågelbyparken. Av dessa odlingar finns inte mycket kvar idag, men äppellunden ligger på samma plats där äppelodlingen låg en gång i tiden.

Året runt

Vi vill locka hit trädgårdsintresserade besökare året om, varje årstid är en upplevelse och ger olika uttryck. Så sätt dina sinnen i rörelse, vi hoppas du går härifrån lite extra varm i hjärtat och med ett leende på läpparna.

Rosa körsbärsblommor
I Hågelbyparken har vi en alldeles egen liten allé av körsbärsträd.
Kul att veta

Hågelbyparken är 10 hektar stort.

Vi planterade 9000 lökar och 600 perenner under 2022.

De vanligaste pollinatörerna i Sverige

Det finns olika djurgrupper som kan pollinera växter, de allra flesta är insekter men även fladdermöss och fåglar är pollinatörer.

Exempel på insekter: vildbin, dag- och nattfjärilar, blomflugor och andra flugor, skalbaggar, getingar.

De flesta pollinatörer lever vilt i naturen och är så kallade vilda pollinatörer. Honungsbiet och ett par humlearter odlas.

Frågor?

Mejla gärna till info@hagelby.se om du undrar något.

Upptäck mer