Kurdisk kulturfestival

Dans, musik och mat på denna härliga kulturfestival som visar en del av den rika kurdiska kulturen. Välkommen!

Information från arrangören

Den kurdiska kulturen är ett arv från forntida folk som format moderna kurder och deras samhälle, alltsedan då de stora flodkulturerna uppstod. Kurderna är ett folk med en egen kultur och eget språk och är en av de största etniska grupperna utan en allmänt erkänd självständig stat. De fanns på plats i bergen norr om floderna Eufrat och Tigris långt innan turkar och araber invaderade områdena.

Kurderna har en rik folkloristisk tradition som alltmer hotas till följd av modernisering, urbanisering och kulturellt förtryck. Kurdisk folkmusik är en viktig del av den kurdiska kulturen och har traditionellt använts för att förmedla berättelser om kurdisk historia av Dengbêj (barder).

Kurdiska dansen (govend/halparke/semah) är en stor del av den kurdiska kulturen, som oftast dansas i ringform. Man dansar till musik i olika takter, men även till religiösa ritualer, så som semah där Aleviterna dansar i cirkel med enbart lutinstrumentet Saz och sång.

Kurdiska Yazidiernas musik är oftast i form av Dengbêjî (barder) och texterna handlar om deras tro men ockå om hur Yazidierna blivit förföljda och utsatta för folkmord. Deras musik spelas oftast med lutinstrumentet Tambur.

Kurdiska Yarsaner, även de har en väldigt unik och speciell musikkultur, där lutinstrumentet Tambur och slagverket Def/Erbane har ledande roll i musiken tillsammans med sångerna.

Den moderna kurdiska musiken har tillsammans med kärlek, glädje och sorg alltmer handlat om revolution, om motstånd, om frihet och dem senaste åren har sångerna i synnerhet handlat om dem tappra kvinnliga frihetskämparna.

Kort sagt så är den kurdiska kulturen uråldrig men förnyat sig genom att bibehålla dess grundform via språket, takterna och historien i sångerna som återberättar dem historiska händelserna etc.

Vi vill med denna kulturfestival visa en del av den rika kurdiska kulturen.

Vi kommer att ha försäljning av kurdisk mat och dryck, utställning av kurdisk nomadtält, flera kända kurdiska artister på scen, kurdiska dansgrupper, samt ett tält där musikpedagogerna från ZAROK MA, som kommer ända från kurdiska staden Diyarbakir, kommer ha olika aktiviteter för barnen.

Tider
Pris

Donationsbaserat inträde, minimum 200 kronor/person.

Fri entré för barn under 15 år.

Plats
Scen och dansbana