Hågelby 100 år – Artikel 2

Hågelby – en egen kommundel eller…?

 Del 2 av 8, skriven av Leif Magnusson


I Botkyrka kommuns medborgarenkät säger 51 % av de tillfrågade att de känner till Hågelbyparken och att de har besökt parken. Ingen verksamhet i Botkyrka når så högt.  Vad är orsaken till denna lyckade lokala förankring?

– Vi är en neutral plats. Ingen behöver byta kommundel för att ta sig hit, är budskapet.

Och hit till parken kommer man via Hågelbyleden med bil, buss 707, 708 eller 738, cykel eller promenad från Tumba eller via Hallundamotet och Alby.

Krister Kalte, VD för Hågelbyparken lyfter fram platsens position som en stor tillgång i arbetet med att nå många olika målgrupper i Botkyrka och Stockholmsområdet. Symboliskt ligger Hågelby i Botkyrkas hjärttrakt.

En annan orsak är förstås platsens skönhetsvärde. Parken är öppen och inbjudande. Här finns inga förbudsskyltar, jo, kanske några. Det varierade programutbudet genom åren är det som genererat den stora uppmärksamheten.

Här firas traditioner. Midsommarfirandet är störst men strax därefter kommer Nationaldagen och Ramadans firande efter fastan Eid – al-Fitr.

Här dansas det fortfarande, leks, äts och fikas. Teater, konst, konserter och hantverk är stående inslag. Sedan några år finns även djur att beskåda i 4 H-verksamheten. Slående är samarbeten och samproduktioner med olika delar av civilsamhället i kommunen och Stockholmsområdet.

Midsommarfirandet på Hågelby förbereds i veckor. Denna stora besöksdag följdes i år av flera dagar direkt därpå. På åtta dagar utspelades följande: Midsommarfirande fredag (4.500 besökare), Eid-el-Fitr måndag –  (3.500 besökare), PRO Boule måndag, Danskväll med Fernandoz tisdag, Drive In Loppis, s.k. ”Bakluckeloppis”, Barnteater med Pettson och Findus onsdag (800 barn), Danskväll med Blender torsdag, Papegojutställning lördag och Kaldeiska förbundets samling utomhus under söndagen med 2000 besökare. Ingen standardvecka men den berättar tydligt nog vart Hågelbyparken befinner sig i för tillfället i programutbud.

Mötesplatsen Hågelby har sedan början av 80-talet gjort det som kände krögaren Carl-Jan Grankvist ofta predikat – mötet kring mat är en förutsättning för det goda mötet och det demokratiska tänkandet. I dag heter restaurangen Wärdshuset LM och Café Anna Giertz och drivs av bolaget. Under lång tid fanns Restaurang Hågelbyhus som drivande matankare i huvudbyggnaden. Annat att stoppa i munnen finns i lanthandeln. För gamla Tumbabor är det en stilla lycka att där kunna köpa läsken ”Tumbaspecial” som en gång i tiden bryggdes i Tumba Bryggeri.

Mötesplatsen lockar och fungerar för det som visionen vill försöka fånga: ”Upplevelser för alla sinnen, året om”.

2017

Under 2017 firade Hågelbyparken 100 år. Då tog vi fram dessa artiklar om parken. Upptäck gärna alla åtta artiklar.

Artikel 1

Artikel 2

Artikel 3

Artikel 4

Artikel 5

Artikel 6

Artikel 7

Artikel 8